פיצויי פיטורים – מה חשוב לדעת?

בעולם התעסוקה של ימינו, פיטורים הם לא דבר שנעשה לאחר יד. עובדים שפוטרו על ידי המעסיק שלהם זכאים לפיצויים בגין אובדן ההכנסה שנגרם להם. במאמר הבא נציג מה חשוב לדעת על פיצויי פיטורים.

 

דעו את זכויותיכם

המרכיב שהכי חשוב לדעת בכל הקשור לפיצויי פיטורים הוא כמובן הזכויות המגיעות לכל מפוטר. אתרי אינטרנט רבים עוסקים בנושא ומנגישים את החוק הישראלי בנושא פיטורים לשפה ברורה ופשוטה שכמעט כל עובד יכול להבין. הכתובת liatfaigel-law.co.il/עורך-דין-דיני-עבודה/פיטורים/פיצויי-פיטורים  היא למשל דוגמה מוצלחת לדף אינטרנט שממחיש באופן ברור את הסוגייה, אך קיימים עוד מקורות אפשריים רבים, חלקם של עורכי דין המתמחים בדיני עבודה וחלקם כלליים יותר. בכל מקרה מחקר קצר ברשת כבר יסייע לכם להבין את התמונה בכל הקשור לפיצויי פיטורים בצורה הרבה יותר בהירה.

 

פיצויי פיטורים – למי הם מגיעים?

בעיקרון, הזכאים לפיצויי פיטורים הם עובדים שעבדו באופן רצוף במקום עבודתם שנה ומעלה ופוטרו. החוק מתייחס לפרצות האפשריות בניסוח זה וקובע כי עבודה נחשבת לרצופה גם במקרה של שירות מילואים, יום מנוחה שבועי, חופשת מנוחה וכו'. בנוסף, בכדי להסיר את האיום שמעסיקים יפטרו עובדים קרוב לסוף השנה הראשונה בכדי להימנע מתשלום פיצויים, החוק קובע שגם תקופת זמן זאת תקפה עבור הפיצויים.

בנוסף, החוק הישראלי מגדיר שורה של סיטואציות בהם גם עובדים שהתפטרו או עזבו את מקום העבודה, ולא פוטרו, זכאים לפיצויי פיטורים. מעמד זה קרוי בשפה המשפטית התפטרות בדין מפוטר. היא רלוונטית בין היתר עבור עובדים שמעסיקם נפטר, עבור עובדים שהתפטרו עקב בעיות בריאותיות, גירושים או לידה. במקרים מסוג זה רצוי להתייעץ עם עורך דין לענייני עבודה על מנת להבין מהם בדיוק התנאים המקנים פיצויי פיטורים וכיצד ניתן לוודא שהם אכן מתקבלים.

 

איך מחושבים פיצויי פיטורים?

פיצויי פיטורים מחושבים לפי סוג המשכורת אותה קיבל העובד. עובד אשר קיבל משכורת חודשית יקבל פיצויי פיטורים בסכום השווה למשכורתו האחרונה כפול מספר השנים בהן עבד במקום העבודה. בדוגמא פשוטה, אם העובד השתכר אלף שקלים לחודש, ועבד בארגון במשך עשור, הרי שהוא זכאי לפיצויים על סך של עשרת אלפים שקלים.

במקרה של משכורת שעתית או יומית התחשיב נראה כמובן קצת אחרת, ומבוסס על ממוצע השעות או הימים בהם עבד במהלך חודש, גם הוא במכפלת השנים בהן הועסק העובד בארגון.

 

פיצויי פיטורים – לא בכל מצב

חשוב לציין שלא בכל מצב זכאי עובד מפוטר לתשלום פיצויים לאחר סיום ההתקשרות אתו. במידה והמעסיק הפריש לביטוח הפנסיוני של העובד סכום בשיעור קבוע של 8.3 אחוז הרי שאין הוא מחויב לתת תשלום פיצויים לאחר הפיטורים. עניין זה מותנה באישור מטעם שר העבודה עליו חתמו המעסיק והעובד גם יחד, או בהסכם קיבוצי אחר בו גם שניהם חתומים.

חוקי עבודה

רוצים לפרסם כתבה אצלינו באתר?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
באותו נושא