לאחר שינויים ודיונים רבים, בנק ישראל והבנקים הגדולים במדינה, לאומי והפועלים, הגיעו לפשרה בכל הנוגע לצמצום מסגרות האשראי החל מינואר 2021. בעוד הבנקים הביעו חששות מצמצומים בסדרי גודל חריגים, לבסוף הוחלט על היקף צמצום אשר יעמוד על כ- 13 מיליארד שקלים.
השינויים המדוברים צפויים להיכנס לתוקף החל מסוף ינואר, ועתידים להתפרס על גביי כשלוש שנים.
זאת לאור העובדה כי כיום, בנק לאומי ובנק הפועלים יחדיו מחזיקים ב- 55% מכלל משתמשי האשראי בציבור הישראלי.
שינויים אלו נתמכים על ידי הרעיון שהועלה בוועדת שטרום אשר הוקמה ב- 2015, ובמסגרתה נחקק "חוק שטרום", שמטרתו לעודד תחרותיות גבוהה בקרב הבנקים לטובת הציבור.
מתוך כך נתבקשו שני בנקים אלו לצמצם את מסגרתם ב- 50%.
לאחר משא ומתן ארוך הוחלט על צמצום של 45%, לאור בקשת התחשבות בציבור הנפגע. למידע נוסף בנושאים אלו היכנסו: www.shakoof.org.il
מסגרות אשראי וכיצד יושפעו
מסגרת האשראי היא בעצם קו גובה לסכומים המקסימאליים שאנו יכולים להשתמש מדיי חודש.
מרבית הפעמים הלקוח בוחר מסגרת מתוך האופציות אשר הבנק מציע, בהסתמך על התנהלותו הכלכלית. צמצום מסגרת האשראי עלול להכביד על לקוחות אשר מראש מסגרת האשראי שלהם אינה גבוהה.
לקוחות אלו לרוב מנצלים את המסגרת באופן מלא, ויתקשו לעמוד בצמצום אל מול המצב כיום לאור הקורונה, והקושי הכלכלי במדינה. לאור נתון זה, רק מסגרות אשראי מעל ל- 7,500 ₪ יושפעו מהשינוי.
מטרת הצמצום בדיעבד
הרעיון מאחורי הצמצום הוא להוריד מהכוח אשר יושב אצל הבנקים הגדולים וחברות האשראי הבולטות בשוק, וזאת על מנת לתת הזדמנות לחברות ובנקים נוספים.
המטרה מאחורי המתווה החדש היא שאנשים אשר זקוקים למסגרת אשראי נוספת יפנו לבנקים נוספים בבקשה, ובכך תצומצם כמות הלקוחות אצל הבנקים הגדולים, ותתאפשר תחרות רחבה יותר.
בטווח הארוך
אמנם ממוצע ניצול מסגרת האשראי אינו עובר את ה- 50%, ולכן רבים לא יושפעו באופן חד משינוי זה. עם זאת, בישראל ישנם חודשים לאורך השנה, אשר בהם קיים ניצול גבוה יותר של מסגרת האשראי. לדוגמה, בחודשי הקיץ או בחגים, השימוש באשראי עולה, ולכן בתקופות אלו ניתן לשער כי הציבור ירגיש את השינוי באופן מהותי יותר.
בעוד אנו תוהים האם שינוי זה יניב פירות ויתברר כצעד חיובי, אין ספק כי העיתוי הינו רחוק מלהיות מושלם.
למניעת לחץ מיותר, חשוב לציין כי מסגרת אשראי היא בסופו של יום דבר נזיל, שהבנקים נוטים להתחשב בו. במידה ומסגרת האשראי שלכם עתידה להיפגע, נמליץ ליצור קשר עם הבנקאי שלכם ולדון עימו בכל הנוגע להגדלת המסגרת. כעת, כאשר המתווה החדש ייכנס לתוקף, ניתן לצפות להתחשבות גבוהה מצד הבנקים לאור המצב בארץ ובעולם.